Wild(Water + Life)=2Fun

Wild(Water + Life)=2Fun

1280 857 Ramon

De Film: Spotting Bear @ Grand Teton

Het is ons gelukt; de super jackpot en niet qua geld, maar wel onbetaalbaar. Want midden in Grand Teton kwamen we een jonge grizzly beer tegen, die ons naderde op zo’n kleine drie meter. Hier het mooie bewijs.

Voor vandaag hebben we wilde plannen; we beginnen met een rustige raft in de ochtend en in de middag gaan we wild water raften. Robert en Ramon raften, vraag je je waarschijnlijk af. Maar dat staat inderdaad op het programma voor vandaag, alhoewel we gisteren wel een paar keer voor gek zijn verklaard omdat de temperaturen toch laag zijn en het rivierwater nog net niet bevroren is. Maar wij stoere avonturiers zijn geen mietjes, dus we gaan ervoor.

Niet al te vroeg moesten we ons melden voor de rustige raft en ze wisten ons te melden dat er een mogelijkheid bestond dat ons middagprogramma niet door zou gaan, want een aantal mensen waren verstandiger dan wij en hadden afgezegd. Watjes. Nadat we plechtig hadden beloofd dat we de maatschappij op geen enkele wijze aansprakelijk kunnen stellen en dat te hebben ondertekend met ongeveer 10 handtekeningen en parafen, werden we in de bus geladen met nog 4 andere toeristen om op weg te gaan naar de Snake River.

Aangekomen bij de landing place kregen we zware reddingsvesten om en gespannen luisterden we naar de instructies van onze begeleider, die ook verteld dat we stroomafwaarts gaan. Stroomafwaarts? Dat is niet de bedoeling., we zouden toch Grand Teton National Park ingaan? Hmm, enigszins teleurgesteld klimmen we, niet erg elegant, de raft in gespannen afwachtend op wat er gaat komen, we zijn immers volledig ingepakt door het reddingsvest en hebben op papier gezet dat onze mogelijk aankomende dood niet hun schuld is.

Uiteraard begint de tocht rustig, zodat we kunnen wennen aan het komende geweld, maar de vaart kwam er niet in. Sterker nog: de rit wilde vlotten; het was echt een rustig vaartje over de rivier steeds verder weg van de plek waar we eigenlijk wilde zijn, namelijk het nationale park. Hebben we daarvoor al deze voorzorgsmaatregelen genomen? Laat ik niet te negatief zijn, want onze begeleidster wist veel te vertellen over de natuur en, vooral de aanwezig zijnde, gevleugelde wildlife zoals het symbool van dit mooie land; de American Eagle, maar ook pelikanen hebben we gezien. Qua natuur was het mooi, maar daar heb je het ook mee gezegd, dat komt vanwege de rare seizoenen hier. Het is hier nog gewoon winter, dan krijg je ergens in mei 2 weken lente, waar alles groen wordt om vervolgens in 3 maanden volledig te verdorren gedurende de hete zomer. De herfst heeft hier geen functie, want alles is toch al dood en duurt daarom ook maar twee weken, waarna de barre wintermaanden weer beginnen.

Maar naarmate de rit duurde en onze voeten kouder en kouder werden, begon bij ons toch het gevoel te bekruipen, dat we toch kouder zouden krijgen dan dat wenselijk is en veel belangrijker; als we zouden gaan raften, dan zouden we geen mogelijkheid hebben om het park te bezoeken en dat is eigenlijk de reden waarom we de reis hebben aangepast een maand geleden. Dus vlak voor het einde besluiten we om af te zien van ons geplande middagprogramma. Na 11 Mijl en 4 uur op de boot komen we aan bij ons eindpunt en worden we met dezelfde bus teruggereden naar het stadje Jackson.

En daar worden we alweer verwacht voor het raften. Voorzichtig vertellen we de eigenaar dat we afzien van de plannen en zonder morren accepteert hij dat en hoeven we niets extra’s te betalen. Kijk dat is klantenbinding en levert een extra punt op bij Tripadvisor op, had hij zeker niet hoeven te doen. Top.
Toch best wel tevreden over ons ochtendprogramma rijden we terug naar ons hotel en pakken snel de goede camera, want we hebben zin in ons nieuwe middagprogramma en we willen nu de wat grotere dieren zien, zoals bizons en elanden mede ingegeven door onze geweldige dag in Yellowstone twee jaar geleden.

Al snel rijden we het National Park Grand Teton in. Het park bestaat uit de bergrug Teton, de jongste telg uit de Rocky Mountain familie, en een groot natuurgebied erom, wat bekent staat om z’n wildlife en meren. Omdat de bergrug nog zo jong is, slechts 10 miljoen jaar, heeft het ruige en scherpe toppen, anders zijn dan 100 miljoen jaar oudere rotsgenoten, die door de erosie behoorlijk afgevlakt zijn.

De geschiedenis van het park is opmerkelijk te noemen. Al in het begin van de twintigste eeuw wilden men de bergen tot beschermd gebied uitroepen en toen de plannen op tafel lagen, gingen de lokalen volledig over de rooie omdat ook het omliggende gebied zou worden beschermd. Dat betekent dat er niet meer ge-cowboyd mocht worden en dat het Elk biefstuk van de menukaart moest. Dus werden alleen de bergen uitgeroepen tot Nationaal Park. Ergens in de jaren twintig kwam Rockefeller Junior het gebied bezoeken en was enorm onder de indruk van de bergtoppen, maar ook de omgeving erbij. En deze rijke stinkerd begon beetje bij beetje land op te kopen, waarvan niemand wist. Op een gegeven moment, ergens midden jaar dertig, had hij het meeste opgekocht. Tja en wat doe je dan; dan ga je naar een van je vriendjes en legt een plan voor. Toevallig was dit vriendje de President van Amerika (Roosevelt) en hij kon wel wat met het plan van z’n maatje (social networking was in die tijd net zo belangrijk als nu).

Nu kon de President er geen Nationaal Park van maken, want daar is toestemming voor nodig van het congres en daar zouden de cowboy senatoren en congresleden uit Wyoming niet meewerken. Maar de president kon wel in z’n eentje de plek tot nationaal monument uitroepen en zo geschiedde in 1935.
De hele staat Wyoming in alle staten en die kondigen meteen een wet af, wat voorkomt dat er in de gehele staat nog een Nationaal Park of Monument mag bijkomen. Op zich niet heel erg want ongeveer 20% van de totale oppervlakte is toch al beschermd gebied.
Tot zover deze geschiedenisles. Wees gerust er komt geen examen.

Terug naar 2010… We zijn behoorlijk onder de indruk van het besneeuwde park en de bergtoppen en rijden heerlijk over de mooie wegen en stoppen om mooie plaatjes te schieten bij de bevroren meren. Maar waar is de wildlife nu. Het enige wat we hebben gezien is een eekhoorn, zo’n beetje de nationale plaag. Het mag wat ons betreft wel wat groter en wilder. En terwijl Robert rustig verder rijdt en ik de kaart bekijk, zit ik bijna met m’n hoofd tegen de voorruit vastgeplakt want Robert maakt een noodstop en deze wil ik hem wel vergeven.

Want in de verte ziet hij iets lopen. Ik meteen aan de slag om de groothoeklens er op te zetten (wat dan natuurlijk weer niet lukt), maar het was niet nodig, want het beest komt steeds dichterbij lopen (weer de lens verwisselen, wat ook weer niet soepel verloopt). En we hebben de jackpot, nee de superjackpot want heel rustig en loom komt daar een jonge Grizzly beer aanlopen. Geweldig!

Hij is waarschijnlijk nog zo loom omdat hij net is ontwaakt uit z’n winterslaap en hij komt richting de auto wat ons ruim de gelegenheid geeft om foto’s te maken en te filmen. Na een minuut of vijf is het spektakel voorbij en de beer is ons tot drie meter genaderd. Mooier kan niet en het is vrij uniek. Onze dag is meteen een superdag geworden.

We vervolgen onze reis helemaal enthousiast en in de hoop nog meer beren te zien. Dat is helaas niet gelukt maar we hebben nog wel veel herten, elanden en in de verte een bizon.

Uiteindelijk rijden we om een uur of 5 het park uit, helemaal blij van een geweldige middag en de avond zou alleen maar een meer dan prima aanvulling blijken te zijn. In de Silver Dollar Saloon probeer ik m’n verhaal van Salt Lake City af te maken, maar dat lukt niet omdat we aan de praat raken met een leuk en gezellig stel en daarom besluit ik maar een kort verhaaltje te schrijven, wat jullie ongetwijfeld hebben gelezen. Na de slechtste maaltijd tot nu toe zijn we teruggekeerd naar de Saloon waar we de boel onveilig hebben gemaakt samen met de Bostonians van gisteren en Zach, een leuke gast. Een late, maar gezellige afsluiting van een beregoeie dag.

De Film: Snowy Grand Teton

Wat hebben we een plezier en lol gehad in dit indrukwekkende National Park. Met z’n besneeuwde bergtoppen en bevroren meren een beregoeie ervaring deze middag.

Ramon

1970 | Living life only once | Boyfriend of Robert | Friends | Deventer | Proud 2B Dutch |  nerd | ❤️ travel

Alle verhalen van:Ramon
Laat een bericht achter

Ramon

1970 | Living life only once | Boyfriend of Robert | Friends | Deventer | Proud 2B Dutch |  nerd | ❤️ travel

Alle verhalen van:Ramon
Volg ons ook via...

      Deze site is met veel liefde, enthousiasme en lol gemaakt door ons vanaf juni 2006. Al het materiaal is door ons, of anders aangegeven, geschreven, geschoten en gefilmd. Wij hopen dat je dat respecteert en indien je het toch gebruikt naar onze website wil verwijzen.

      Robert Zwijnenberg & Ramon van Biljouw

      Credits

      Website
      Euthemians / Ontwerp thema Anemos / het support team van Euthemians

      Muziek

    • Boston Legal Theme / door Danny Lux / route 2006

    • Route 66 / van Michael Dougherty / door John Mayer / route 2007

    • Firefly Theme / van Greg Edmonson / door Sonny Rhodes / route 2008

    • Dallas Theme / van Jerold Immel / route 2009

    • Entourage Theme (Superhero) / door Jane's Addiction / route 2010

    • CSI Miami Theme (Won't get fooled again) / van Pete Townshend / route 2010

    • Road to Nowhere / door Jetty Road / route 2011

    • Angry Bird Theme / Rovio / Badlands video.

    • North and South divide / van Pastiche / route 2012

    • Wild Wild West / van Will Smith / route 2013

    • Californication Theme / van Tree Adams & Tyler Bates / route 2014

    • NCIS New Orleans Theme / van John Lee Hooker / door Big Head Todd / route 2015

    • California Dreamin' / van John & Michelle Phillips / door Sia & Armin / route 2016

    • Streets of San Francisco Theme / van Patrick Williams / Entering SF on the 101 video.

    • Daybreak / van Overwerk / route 2017

    • Crystallize / van Lindsey Stirling / A New York State of Mind video

    • A Moment Apart / van Odesza / route 2018

    • Heaven / van Avicii / route 2019

    • Heaven / van Avicii / the lower 48

    • A Moment Apart / van Odesza / wildlife bingo

    • Disclaimer

      Het is niet onze bedoeling om enig auteursrechtelijk beschermd materiaal te gebruiken voor publicatie, zonder deze te noemen in bovenstaande credit lijst. Het kan voorkomen dat, ondanks de zorgvuldigheid en oprechte bedoelingen, een copyrighthouder toch meent dat zijn/haar belangen worden geschaad. In dat geval verzoeken we je om via een bericht contact met ons op te nemen. Indien het bezwaar redelijk en/of begrijpelijk is zal het betreffende materiaal worden verwijderd.

        Wie zijn wij

        Wij zijn Robert Zwijnenberg en Ramon van Biljouw die onze vakantieavonturen bij houden op dit website-adres:

        https://www.sowediscover.nl.

        Welke gegevens verzamelen we en waarom

        Reacties
        We verzamelen informatie over bezoekers die reageren op onze website en we gebruiken daarvoor de  Akismet anti-spam service. De informatie die we verzamelen hangt af van hoe de gebruiker Akismet heeft ingesteld voor de site, maar normaliter zit hier het IP adres van de reageerder, user agent, referrer en website URL (met ook andere informatie zoals naam, gebruikersnaam, e-mail adres en deze reactie zelf) bij.

        Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar service als je dit gebruikt. De privacybeleidspagina kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

        Media
        Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen upload met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de website kunnen de afbeeldingen van de website downloaden en de locatiegegevens inzien.

        Contactformulieren
        Als je contact opneemt met ons opneemt dan worden jouw naam en e-mail adres opgeslagen en verstuurd naar ons e-mail adres.

        Cookies
        Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of we je naam, je e-mailadres en website in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor jouw gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig.

        Ingesloten inhoud van andere websites
        Berichten op deze site kunnen ingesloten (embedded) inhoud tonen. Bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten). Ingesloten inhoud van andere websites gedraagd zich exact hetzelfde als alsof de bezoeker deze andere heeft website bezocht.

        Deze websites kunnen data over jou verzamelen, cookies gebruiken, tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die website.

        Google Analytics, Fonts, Maps en Video's
        Wanneer je onze website bezoekt dan wordt dit niet gevolgd door Google Analytics of een ander soortgelijke service. Jouw voorkeuren voor het gebruik van Google Fonts, Maps en Video's kan je in de settings aan- of uitzetten. Ze staan standaard op aan.

        Jouw informatie/data

        Met wie we jouw data delen
        Daar zijn we simpel en duidelijk in: Wij delen jouw data/informatie niet.

        Hoe lang we jouw data bewaren
        Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren.

        Voor gebruikers die geregistreerd op onze website (indien van toepassing), bewaren we ook persoonlijke informatie in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen hun persoonlijke informatie bekijken, wijzigen of verwijderen op ieder moment (de gebruikersnaam kan niet gewijzigd worden). Website beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en wijzigen.

        Welke rechten heb je over je data
        Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke data die we van je hebben, inclusief alle data die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we enige persoonlijke data die we van je hebben verwijderen. Dit bevat geen data die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

        Waar we jouw data naartoe sturen
        Als je een reactie plaatst op deze website dan sturen we deze eerst naar een automatische spandetectie service.

        Onze contactinformatie

        Indien je contact met ons wilt opnemen over welk onderwerp dan ook open dan het contact formulier

        Hoe we jouw informatie/data beveiligen

        Wij zullen te allen tijden onze site, de software en hardware altijd up-to-date en houden, zodat jouw informatie/data veilig is. Helaas leven we in een wereld dat onze welwillendheid soms te laat kan zijn. Daarnaast wordt alle informatie/data via een valide SSL beveiligingcertificaat naar onze site verstuurd.

          Privacy Settings

          Als je onze website bezoekt, dan kunnen wij informatie van je opslaan, meestal in de vorm van cookies van andere partijen. Op deze pagina kan je aangeven wat jouw voorkeuren zijn. Maar als je er voor kiest om de opties niet te selecteren, dan kies je ervoor om deze reiswebsite te ervaren zonder kaarten en filmpjes en wordt het geheel visueel onaantrekkelijk gemaakt door het font: Times New Roman (juk). Maar de keuze is aan jou natuurlijk. Lees voor dat je een keuze maakt wel eerst de kleine lettertjes door. Deze kan je lezen door privacy te klikken onderaan op elke pagina van deze website.

          Activeer/deactiveer Google lettertypes
          Activeer/deactiveer Google maps
          Activeer/deactiveer het insluiten van videos

          Onze website gebruikt cookies, voornamelijk afkomstig van services van andere partijen. Selecteer uw privacy voorkeuren en/of geef ons uw akkoord.